21-10-07

Aromatherapie

Als 'aanhangster' van aromatherapie kreeg ik gisteren het idee hier ook iets mee te doen op mijn blog. Misschien kan ik wel een paar mensen inspireren om ook eens een flesje etherische olie in huis te halen? Aromatherapie kent vele toepassingen : massage, verstuiving, verdampen, in bad, ... Onder begeleiding van een aromatherapeut gaat men zelfs af en toe over tot inname, daar moet je héél voorzichtig mee zijn, zeker niet op eigen houtje gaan experimenteren. Ikzelf volgde reeds verschillende cursussen over aromatherapie, onder andere bij Michel Vanhove, een bekend aromatherapeut.

Ik pas volgende 3 methodes heel vaak toe : etherische olie verstuiven in de ruimte, massage met een draagolie en olie in het bad vermengen (eveneens in een beetje basisolie vermengen en dan pas bij het badwater voegen). Je kan de olie gebruiken om een bepaalde sfeer in huis te creëren, om de persoon die je masseert in een bepaalde stemming te brengen, enz. Er zijn veel therapeutische toepassingen mogelijk. Vooral in de winter, bij verkoudheden, hoest en zelfs oorontstekingen heb ik al hele goeie resultaten behaald. Wat ik zeker zou afraden is zo'n 'brandertje met een kaarsje' dat vaak verkocht wordt. Op die manier maak je de therapeutische werking van je olie in feite kapot, je verbrandt ze. Het geurtje is het enige dat ervan overblijft op die manier.

Ik zou elke maand een olie willen belichten. Als eerste olie kies ik voor vétiver. (Vetiveria zizanioides, Heilgras) Deze onbekende olie kent vele toepassingen o.a. voor huidaandoeningen. Ik vind het vooral een erg sensuele geur, zinnenprikkelend. Ideaal voor bvb. in bad of voor massage. Hij wordt ook vaak gebruikt in Oosterse parfums, vooral voor mannen.

images[2]

Wat ik ook nog wil benadrukken is het belang van een 'zuivere' etherische olie. Er wordt nogal wat rommel verkocht,  chemisch samengestelde geurtjes. Die hebben geen therapeutische werking! Je moet een betrouwbaar merk kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar Sjankara en Biover. Als je één van deze 2 merken koopt heb je zeker en vast een zuivere olie. Elke goeie natuurwinkel verdeelt minstens één van deze merken.

07:43 Gepost door Vally in Aromatherapie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |